Какво прави един тирбушон добър? Отвъд очевидната задача да извади корковата тапа, ето кои са другите важни моменти:
– Работата с тирбушона трябва да изисква възможно най-малко груба сила.
– Коркът трябва да остане незасегнат – без разкъсвания, стърготини и сцепване.
– Спиралата трябва да прониква в тапата лесно и право надолу, за да се избегне счупване на корка или на самата нея.
– При изтегляне на тапата от бутилката трябва да се избягва разтръскването на утайката, ако има такава.
– Действието трябва да бъде безопасно (без експлозии, счупени стъкла, счупен тирбушон и т.н.)
– Трябва да пасва на всички видове гърла на бутилки, включително на новите, с удебелен, издаден ръб
На въпросът – кой тирбушон да изберем за подарък на приятел, който обича и цени виното, отговорът не е еднозначен. На първо място поставяме двустепенния вариант на сервитьорския тирбушон, който си върши работата съвършено.
А когато той е с уникален дизайн, то и подаръкът е уникален.