Идеалният джин с тоник трябва да е с 14 процента алкохол, т.е. около една част джин и две части тоник, като се вземе предвид и водата от леда. Точното количество тоник обаче зависи от това колко силен е джинът. Макар и повечето барове във Великобритания да сервират джина във високи чаши, широката чаша е по-подходяща, защото от нея по-добре се усеща ароматът. В такива чаши сервират напитката в Испания.
Осемдесет процента от вкуса се определят от носа. Много от съединенията на аромата и букета са в мехурчетата. Колкото по-голяма е повърхността, толкова повече мехурчета се издигат на нея.
Що се отнася до дилемата дали е по-подходящо резенче лимон или лайм, експертите категорично препоръчват първото.
„Лаймът е много модерен, но повечето джинове се произвеждат с лимонова кора. Защо тогава да слагаме в тях лайм?“
Макар че понякога е добре да се добави нещо контрастиращо. Ледът е добре да бъде повече, защото ако температурата на напитката е ниска, мехурчетата се задържат по-дълго, а с тях и ароматът. Така че дръжте и тоника в хладилника.
Идеален подарък за всички любители на GinTonic!