Най-бързият и надежден метод да охладите прекалено топло вино е да го поставите в ледарка, пълна до 3⁄4 от обема си с равни количества лед и студена вода. Добавянето на няколко лъжици морска сол ускорява процеса. Водата позволява по-голяма повърхност от бутилката да влезе в пряк досег с по-студената среда и процесът на охлаждане е много по-бърз, отколкото ако поставите бутилката само в лед. За да охладим вино със стайна температура (обикновено 22-24° C) до препоръчителната такава за консумация, е нужно следното време:
- – за плътни червени – около 5 минути;
- – за плодови червени вина с по- леко тяло – около 15 минути;
- – за белите вина – от 15 до 25 минути;
- – за пенливи и шампанско – около 30 минути.
Ако небцето ви отбележи, че виното е твърде охладено, най-добре затоплете чашата в дланите си. Поставянето на лед във виното е недопустимо, тъй като той би размил вкуса и би заглушил аромата.
Класическият термометър за вино е ценен и полезен съветник, който ще Ви помогне да разрешите колебанията си.