Основните типове на винена дегустация са хоризонтална, вертикална, дегустация на свободен принцип и така наречената „сляпа дегустация“.
„Сляпа дегустация“ се нарича дегустация, при която предварително подаваната информация на дегустиращите е минимална или въобще липсва такава. Участниците в такава дегустация трябва да притежават солидни теоретични познания, както и не малко умения, придобити от практически опит. При дегустацията „на сляпо“ участниците сами трябва да стигнат до желаната информация, вследствие анализ на параметрите на виното. Единствената информация, която дегустиращите получават, е благодарение на техните сетива – визуални, ароматни и вкусови възприятия. Дегустиращия прави своите логични заключения относно евентуалната реколта, сортова характеристика, регион, производител и т. н. и накрая дава своята оценка за качеството на виното. Това е изключително полезен метод за развиване и усъвършенстване на способността на дегустатора да прави качествен и безпристрастен органолептичен анализ на вина.
Освен за професионалисти, комплектът е подходящ подарък и за всички почитатели на виното с чувствително небце и склонност към приключения.