Трябва ли виното да диша?
Оставянето на виното да диша често се приема за помпозно преструване на възрастни сноби и техните капризни вина, но всичко това си има резон. Помислете върху следното: вината са били произведени и бутилирани в редуктивна среда, без контакт с кислород. Вината имат нужда да вземат въздух и да разкрият своя ароматичен потенциал. Оставали ли сте някога с впечатлението, че последната чаша от бутилката е най-добра? Това не е съвпадение. Оставянето на виното да диша помага да се стимулира развитието на ароматите и да омекнат танините.
Аераторът за вино спомага за облагородяване с кислород, като по този начин се подсилва вкуса и аромата на виното. Когато е поставен на стойка, той позволява да се аерира чаша по чаша, без да се декантира цялата бутилка.
Ако пък имате гости, поставете аератора в гърлото на гарафата и декантирайте цялата бутилка.