Да оставим ли виното да подиша?
Да извадим корка и да оставим виното да подиша, докато е още в бутилката, би било безсмислено. За да бъде ефективен процесът, е нужно да прелеете виното в декантер или гарафа – в тях то по-бързо влиза в съприкосновение с въздуха, което ускорява отделянето на ароматите и омекотява вкуса, особено на млади червени вина от сортове с по-високо съдържание на танини, например Каберне совиньон, Мавруд, Небийоло, Рубин, Сира.
Когато обаче не очаквате да изпиете цялата бутилка, а не искате да похабявате остатъка, можете да поставите върху гърлото аератор. Той ще аерира точно нужното Ви количество вино в момента. Останалото може да се затвори и да се прибере в хладилника за 2-3 дни.