Готвенето на пара е здравословен начин на живот и грижа за Вашето здраве. Готвенето на пара позволява енергоспестяващо и бързо готвене. Варенето на пара е термичен метод за приготвяне на храната. Храна, приготвена по този начин е не само вкусна, но и полезна, запазила в себе си голяма част от своя аромат, цвят, форма и текстура на продукта. Самата пара прониква нежно в продукта, без да разрушава цялостната му структура. От друга страна обаче раздробяването на храната и разрушаването на целулозните стени на клетката улесняват достъпа на храносмилателни сокове. А резултатът – сочен и ароматен такъв, със съхранени витамини и антиоксиданти, които при обикновения процес на варене преминават в бульона, в който се варят. Може би това е най-добрият начин за приготвяне на риба, месото остава леко и вкусно, а зеленчуците – свежи и ароматни. И не на последно място – варенето на пара е сравнително икономичен метод, защото храната запазва напълно своя обем.
- Системата е изработена от термоустойчиво стъкло и може да се добави към всеки един съд за готвене със съответния размер.
- Стъклото на системата е огнеупорно и устойчиво.
- Може да се загрява до 260 градуса.
- Системата за пара може да се почиства в съдомиялна машина или на ръка с мека гъба и препарат за съдове.
Начин на употреба:
Поставете системата за пара над съд (със съоветния диаметър) с вряща вода.
Съдът за готвене трябва да е пълен на 2/3 от обема си с вода.
Водата не бива да достига до системата и зеленчуците в нея – те ще се сготвят само от парата на водата.
Не препълвайте системата с продукти, с цел равномерното им приготвяне.
Препоръчваме Ви зеленчуците, които приготвяте заедно, да бъдат нарязани с приблизително еднакви размери. Внимавайки парата, която успешно замества бульона, да не докосва храната, продуктите се подреждат на разстояние поне три сантиметра един от друг, за да може тя да циркулира и за да се сготвят равномерно. Решаващо е топлината да проникне до центъра на обработените късове продукт и там температурата да се повиши до определена граница. Това несъмнено зависи от теглото и дебелината на порцията, от състава на продукта и от продължителността на варенето. Зеленчуците обикновено се поставят цели или нарязани на едри парчета. Изключение прави само зелето, което е необходимо предварително да се нареже. Зеленчуците се варят се докато омекнат – процес, който отнема приблизително 20 до 30 минути, за разлика от месото, на което са му необходими поне 60 минутки. Освен това при варенето на месните порции, с цел обезвреждане на опасната микрофлора сигурен ефект се постига, когато масата на порциите е в порядъка на 200 г, а самият процес на варене продължава повече от два часа.
За най-добри резултати, Ви препоръчваме да използвате системата за пара с капак. Най-подходящ капак за системата за пара, е този с куполна форма, тъй като това допринася за ефективното използване на енергията чрез циркулация на парите.
Внимание: Не подлагайте системата за пара на резки температурни промени!
Температурния шок може да причини напукване или спукване на стъклото!