Готвенето на пара е изключително полезна и здравословна практика. Най-голямото качество на тази технология е, че при нея храната максимално запазва вкуса, цвета, аромата и формата си, както и хранителните си вещества, което е най-важното.
Съответно можете да ограничите използването на подправки и мазнина до минимум.
Уредът е особено подходящ за приготвяне на пара на картофи и всякакви видове зеленчуци, риба, домашни птици, месо и яйца, но също така и за ориз, кнедли, пудинг, задушени плодове и много други.
Поставете месото, рибата и по-сочните храни на по долен ред, за да не изтичат соковете им върху другите продукти.
Полезно
На пара може да се приготви почти всеки продукт – месо, риба, морски дарове, зеленчуци, зърнени култури, дори яйца.
За много продукти приготвянето на пара е най-добрият начин за запазване на хранителната им стойност.
Сготвеното на пара месо, например, запазва всичките си витамини. Съдържанието на витамин C в приготвените на пара броколи е 80%, докато при сварените такива, то пада на 40 %.
Примерите за запазването на хранителната стойност на продуктите при приготвянето им на пара са многобройни. При готвенето на пара продуктите се обработват от влажна пара, за разлика от сухата пара във фурната. Влажната пара запазва естествения цвят на продуктите и витамините в тях. Продуктите, които НЕ са подходящи за готвене на пара са: макаронени изделия; бобови култури и някои видове гъби.
Вкусно
Противно на очакването на мнозина, приготвените на пара ястия съвсем не са безвкусни и безароматни. Точно обратното – храната запазва своята уникалност, независимо дали става въпрос на месо, риба, зеленчуци или плодове.
Избирайки си продукти с подчертано добри качества, вие ще имате възможност да се насладите на истинския, натурален вкус, нещо което трудно би могло да се случи, ако храната е изпържена.
Времето за приготвяне на ястие на пара е три пъти по-малко, отколкото при традиционния метод на варене.
Ценете времето и здравето си и започнете да готвите на пара по-често!