Далечният VIII век от новата ера дава на света първообраза на модерното суши. Има сведения в световната кулинарна история, че сушито става любима храна на живеещите в Югоизточна Азия народи по времето, когато българите се покръстват в православната вяра. Ястието е осигурявало тогава, осигурява и сега, питателен и здравословен начин на хранене на хората.
Както всичко традиционно за строгата източна култура, консумацията на суши е ритуал, изпълнен с много изисканост и прецизност.
Ето стъпките за хранене със суши:
– Сипете си соев сос в купичката за топене на хапките;
– Сложете си от пастата зелен хрян, наречен уасаби (Wasabi) в купичката със соевия сос;
– Съсредоточете се, когато потапяте нигири суши в купичката със соев сос. Сложете само рибата в соса, а не ориза;
– Топете абсолютно всяка хапка суши за кратко в купичката със соевия сос;
– След преглъщане на хапката суши, сложете и парче маринован джинджифил в устата си. То играе ролята на неутрализатор на вкусовете – полезно и визуално приятно кулинарно допълнение;
– Не консумирайте напитки, които не са подходящи при консумация на суши (вино, коняк, уиски, водка, кока-кола, сок и др.), защото вкусът им се дисбалансира с деликатните вкусове на рибата и морските дарове. Спрете се на бира или саке, както и на зелен чай или обикновена вода.
Комплектът за суши на Vin Bouquet съдържа всичко необходимо за една романтична вечеря със суши за двама.
Опакован в цветна кутия, той е и чудесен подарък за любителите на азиатската кухня.