Хамон е вид испанска сушена шунка от свински бут (Jamon) или плешка (Paleta). Могат да бъдат Serrano или Iberico. Разликата между двата вида е основно от породата на прасето, от което са направени. Serrano се прави от различни породи бели прасета (Ландрас, Дюрок и др.). Iberico се прави от черно прасе от специалната порода Iberico.
Хамонът в нашата кухня:
– Може да го предлагаме като предястие или в комбинация с хляб като студен сандвич. Достатъчно е само да е фино слайсиран или на малки кубченца.
– Като студено предястие в комбинация с плодове (пъпеш, ананас и др.) или като съставка в салата.
– Добавен в топли ястия, например със зеленчуци (бакла, грах, зелен боб, аспержи, пресен лук…). Може да го приготвим и заедно с риба, например – пъстърва с хамон. Когато ползваме хамона за топли ястия, термичната му обработка трябва да е минимална.
Стойката за бут и хамон на Vin Bouquet е с въртящ за държач, за да можете да регулирате позицията на бута/плешката. Държачът е сгъваем за оптимизиране на съхранението.
Vin Bouquet представя един продукт с международно признание и високо ценен за гурме деликатес в цял свят.