Родината на паелята е Валенсия и начинът, по който ястието се приготвя там – паеля де карне (paella de carne – паеля от месо) – обикновено е верен на традицията. Според традициите паелята се готви на огън, запален на пода. Дървата, които се използват, са от рожков или още по-добре портокалово дърво, защото димът дава допълнителен аромат на паелята. Този тип дърва се намира лесно във Валенсия заради големите насаждения на портокали, които се подрязват редовно.
Традицията повелява паелята да се яде без да се разсипва, с дървена лъжица направо от тигана.
Традициите не са това, което бяха!
Паелята вече не се прави на жив огън, а на котлон и/или във фурна!
А в тавата за паеля може да се готви всичко друго, което се готви в тиган или на котлон!
Едно от предимствата на тавата е, че се загрява бързо, което означава, че храната се изпича равномерно и запазва аромата си. Вкусът на изпечената храна е невероятен: запазват се всички минерали и витамини.
Приготвената в тавата АМТ храна е по-вкусна, по-здравословна и запазва естествения си аромат.